Jag har älskat hästar i hela mitt liv och ridit sedan jag var 7 år. Det blir 45 år  (hur gick det till). Ja dom sista 5 åren har jag inte suttit på någon häst eftersom jag fick rid förbud för 3 år sedan. Då jag fick en höftprotes och en knäprotes.

Jag började som nästan alla andra med att jag började rida på ridskola. Jag började som skötare till en get som hette Ida 😀 Så man kan säga att jag har gått den långa vägen  Efter geten så var det Shettisen Ramel jag var skötare åt. Det var på Hageby ridklubb i Norrköping. Jag bodde inte långt därifrån när jag växte upp. På den vägen är det...  

När jag gick i skolan hette ett ämne fritt valt arbete och jag hade naturligtvis HÄSTAR. Min älsklingshäst hette Jim och var en Connemara. Där fick jag lära mig hur man hoppar över hinder och en massa annat. Varje helg red jag lektion till mammas förfasan för hon var livrädd för hästar.

Men min kärlek sattes på prov när jag kom ivägen för en mycket arg häst som nästan bet av mig min högra arm. Efter över 50 stygn på operationsbordet fick jag åka hem. Polisen kom och frågade om jag ville göra en anmälan men naturligtvis sa jag nej. När det var tal om skadestånd så vill jag inte ha pengar utan till allas förvåning ville jag ha ridlektioner  Det fick jag och kunde på det sättet lägga en riktigt bra grund till min ridning. Jag tror att stallägaren var lite rädd för att jag skulle anmäla honom iallafall så jag fick stora fördelar av det 😉 Som tur var fick läkarna ihop min muskel så jag har inte haft problem med det någon gång.


Jag red i Hagebystallet i Norrköping i många år. Där var en massa stora tävlingar som jag hjälpte till på. Stoltast var jag nog när jag var skötare åt dresyrryttaren Ulla Håkanssons häst Ajax en tävling😎 Tänk om jag vetat då när jag blev överlycklig när jag fick beta en häst eller rida barbacka till sommarbetet att jag skulle själv äga 50 hästar 😀 

Jag har under alla år ägt en massa hästar av olika raser. Men när jag för drygt 20 år sedan träffade min första Islandshäst blev det kärlek. Så det jag kan rida bäst är just Islandshäst men har fuskat i både dresyr, hoppning och lite western. Jag började intressera mig för avel och köpte in en godkänd Islandshingst Krummi Frà Vidvik. Jag hade redan då många bra Islandston som jag tidigare köpt. Bla ett riktigt bra sto som jag importerat från Island.

Under den här tiden kom jag i kontakt med Lasse Johansson en man med många kontakter i hästvärlden. Genom honom och andra köpte jag in över 100 hästar som jag red in eller till och sålde. Det blev en hel del 😉. Det var allt ifrån Halvblod till små ponny 😀 En mycket lärorik tid. Men jag skulle tro att det var under dom här åren som mina leder fick ta mest stryk  

Jag har även haft en period i mitt liv när jag köpte in 25 minishettiser och en fin hingst. Många av dom sålde jag till Norge.
Några år födde jag upp Araber men slutade för att det var omöjligt att sälja fölen. 

Några år körde jag ett Nordsvenskt par på marknader och andra tillställningar. Då ägde jag även att par Ardennerdamer. Jag älskar att köra men har inte gjort det nu på en herrans massa år.

När jag för 13 år sedan fick en inhyrd Quarter i min hage så var jag såld. Hon hette Isa och var otroligt vacker. Hennes ägare tog mig till Globen på horseshowen och där såg jag min drömhäst. Hollywood Borego vet jag nu att det var. När jag såg ett reiningprogram med honom blev jag tårögd. Vilken häst och vilken färg, en sådan vill jag ha sa jag till Nina. Så blev det 😎 Poco som jag äger sedan 2007 är bror till Borego och har samma färg 🤩

 När jag kom därifrån letade jag efter en Quarter till min dotter Malin att rida på. Jag fick då kontakt med en tjej som importerade Quarter bla från Tyskland. Det hon hade att erbjuda var ett dräktigt sto.... jag köpte henne och några till 😉 när jag så fick erbjudandet om att köpa Peppy Black Dust så började jag att avla Quarter på allvar. Jag gjorde då någor jag aldrig trodde att jag skulle göra. Jag sålde nästan alla mina Islandshästar  Jag behöll bara avelshingsten som jag kastrerade så han fick bli barnvakt till mina unghingstar. Pärla hade jag kvar också ett par år till. För 1,5 år sedan sålde jag min sista Islandshäst så var den epoken av mitt liv slut efter 20 år.

Jag fick erbjudande 2005 om att köpa AQHA Champion Sierra Scheme så då sålde jag Dusty. Jag köpte Poco Nifty Man 2007 och hade båda hingstarna till 2009 då Sierra gick bort. Sommaren 2010 fick jag erbjudande att få Pistol i avel. Så är jag stolt ägare till 2 mycket bra reininghingstar. Det är mer än vad jag vågat drömma om.

Sommaren 2009 såg jag en annons på ett palomino sto som såg bekant ut. Jag ringde till ägaren och det visade sig att det var Isa som hade väckt mitt intresse för Quarter. Naturligtvis köpte jag henne 😎 

På hösten 2013 fick jag ta bort Boggies Pistol, då orkade hans kropp inte mer. Jag hade planer på att behålla Poco sonen Qalms Cream Cake i avel men blev då kär i en superfin Quarterhingst. Lilac Ice heter han och kom hit oktober 2013. Han är en Halteravlad hingst med fötterna i Reiningen. Han tas i avel 2014. Så nu har jag Poco Nifty Man, Qalms Mc Dreamy och Lilac Ice i avel.🙃

Jag har aldrig ångrat en sekund att jag valt att föda upp Quarterhästar. Dom är helt underbara att umgås med.

Kommentarer

07.08.2015 18:07

Sussi Stål

Minns du om det fanns en vallack,skimmel ca 150 i mankhöjd?
F.1972.såld till Norrköping 1979-1980. Mvh Sussi

07.08.2015 20:26

Annelie

Han hette Jim och var min stora kärlek. Han lärde mig att hoppa

01.01.2013 12:34

Pappa

Vilken härlig uppväxt
Lycka till i framtiden.

30.11.2010 14:30

Jessica

Vilket händelserikt och underbart liv!

30.11.2010 16:41

Annelie

Livet har varit händelserikt. Skulle jag ta med allt fick jag skiva en bok =) Jag har haft möjligheten att lära känna många trevliga o mindre trevliga hästar.