Rasbeskrivning Amerikansk miniatyrhäst

Typ
Den amerikanska miniatyrhästen är en liten, vacker och välbalanserad häst som, bortsett från storleken, har samma exteriör och proportioner som stora varmblodiga hästraser. Ston ska vara eleganta och feminina, vuxna hingstar kraftfulla och maskulina. Det generella intrycket av rasen bör vara en välbalanserad individ som uppvisar symmetri, styrka, rörlighet och vakenhet. I rörelse är hästen atletisk med god bogfrihet och engagerat hasarbete. Då hästarna vid bedömning för övrig är ungefär likavärdiga, ska företräde ges till den mindre hästen.

Färg
Alla färger, mönster, tecken och ögonfärger är tillåtna.

Huvud
Vackert, triangulärt och litet i förhållande till hals och kropp. Pannan är bred med stora framträdande ögon placerade brett isär och ca 1/3 ned mellan nacke och mule. Förhållandevis kort avstånd mellan ögon och mule. Profilen rak eller något konkav/insvängd under ögonnivå, jämt övergående i en liten elegant mule med stora näsborrar. Sett från sidan ska de mittersta framtänderna vara jämna. En mindre avvikelse på en halv "tandtjocklek" kan accepteras. Bettet kan ändras under tiden hästen växer. Medelstora, välformade, högt placerade öron, alert spetsade med topparna pekande något inåt.

Hals
Högt ansatt, snarare ovanpå än framför bogbladet. Välver sig i en smäcker båge från nacken och över manken och övergående i ryggen. Längd i proportion till kroppen, överlinjen betydligt längre än underlinjen. Struplinjen ska vara jämn och väldefinierad, möjliggörande eftergift i nacken och normal andning.

Bålen
Kompakt väl sluten med kort rygg, bred länd, gott djur och välvälvd bröstkorg. Långt, rakt, välmusklat kors med mjuk rundning över höftbenet. Väl ansatt svans. Underlinjen är lång men inte uppdragen i flanken. Vuxna hästar får inte vara överbyggda. Bringan är mediumbred med väldefinierad muskulatur. Bogen välmusklad, lång, liggnade och välvinklad (45-50 grader), möjliggörande ett fritt pendlande steg med alert buret huvud och hals.

Benen
Längre än båldjupet med tillräckligt substans men ändå eleganta. Från sidan raka, parallella ben med hovarna pekande rakt framåt. Frambenet har en välmusklad överarm, lång i förhållande till ett kortare skenben. Framkotan är tillräckligt lång och vinklad, 45-48 grader, för att ge ett lätt fjädrande steg och övergår i hoven utan att vinkeln ändras. Bakbenet är välvinklat med gott hasarbete som ger atletiska rörelser. Bakknäet är väl vinklat med liggande lår- och skankben, lår och skank är muskulösa. Skanken är lång i förhållande till skenbenet. Skenbenet är lodrätt mot marken då lårets baksida och hasen är lodrät över varandra. Bakkotans vinkel är 45-48 grader och övergår i hoven utan att vinkeln ändras.
Hovarna är verkade till lämplig längd och har tillräcklig tålängd, vinkel och bredd i förhållande till hästens storlek.

Rörelser
Skritten är naturligt lösgjord med en steglängd i proportion till hästens höjd och benlängd. Traven är naturligt framåtgripande och lösgjord. Skritt och trav ska, sedda framifrån, överensstämma med benställningen vid uppställning.
Den amerikanska miniatyrhästens exteriör möjliggör en villig och lösgjord trav i Liberty (visning i frihet) eller Pleasure Driving (dressyrkörning).

Storlek
Inte över 34" (86,4 cm) i mankhöjd mätt vid anfästningen av sista manhåret, inte vid lansmärket. Föl: max 30" (76,2 cm), 1-åring: max 32" (81,3 cm), 2-åring: max 33" (83,8 cm). Den unga hästen, tom 2 år, ska uppvisa en exteriör som kommer att fyllas ut med muskler vartefter den växer. Ett "fullvuxet" utseende är inte önskvärt.

Temperament
Hästen är intelligent, nyfiken, vänlig, klok, samarbetsvillig och lättlärd.

MCC Ice Diamond

"Ice"

född 2001

sto/ svartskäck/ 82cm

F: NFCS FIRE & ICE FF: BOND PEPPY POWER FFF:  BOND SHOWBOY
FFM: BOND TIMBAL
FM: NFCS APACHE ROSE FMF: DELS APACHE
FMM: FLYING W FARMS SWEET ROSIE OGRADY
M: HEARTLANDS PEPPYS DOUBLE DIAMOND MF BOND PEPPY POWER MFF: BOND SHOWBOY
MFM : BOND TIMBAL
MM: NFC BOOGERMANS PRIMROSE MMF: LAZY NS BOOGERMAN
MMM: DELL TERAS SUE

 

Show record

2013 MHC Show Storfors
Champion Obstacle Driving
Champion Multiple Hitch
Reserv Champion Country Pleasure Driving
Reserv Champion Allround
Reserv Champion Golden Age Mares
och
utsedd till MOST SPECTACULAR DRIVING HORSE
(tillsammans med Lotsfuns Truly Flamboyant)

2013 MHC Show Borlänge
Champion Country Pleasure Driving
Reserv Champion Halter Obstacle
Reserv Champion Golden Age Mares

2013 MHC Utställning Jaala, Finland
Reserv Champion Obstacle Driving
Reserv Champion Precision Driving
Reserv Champion Halter Obstacle

2012 SMHF Utställning Knivsta
4-åriga och äldre ston 77777=35
1:a Obstacle Driving
1:a Maraton Driving/Precision
1:a Dressage Driving
7:a Halter Obstacle/Agility

2012 Storfors Fair
Champion Classic pleasure driving 32-34''
Reserv Champion Obstacle Driving
Reserv Champion Halter Obstacle
3th in Long Line Driving
4th in MHCE senior mares 32-34''
5th in AOTE senior mares
5th in AMHA senior mares 32-34''

 2012 Miniatyrhästens Dag
1:a Dressyrkörnng
1:a Hinderkörning
2:a Agility
2:a Tömkörning
3:a Precissionskörning